De effecten van suiker.

Advertenties

Laten we het even hebben over het verslavende witte goedje dat overal te verkrijgen is : suiker. Als echte junkies verlangen we naar onze dagelijkse dosis. Toch is suiker gevaarlijk spul. Het heeft namelijk een zeer slechte invloed op ons lichaam. En we krijgen er meer van binnen dan we zelf denken.

We vinden het overal in ons voedsel: in onze koffie of thee, frisdrank, koekjes, enz.. Suiker is overal. We lijken wel niet zonder te kunnen. Of we denken dat we slim zijn en vervangen het door synthetische stofjes of honing. In werkelijkheid krijgen we onze dagelijkse dosis dan met een ander stofje. En ik hoef je niet te vertellen dat dat synthetisch spul ook slecht is voor je lichaam. Wat dan met honing? Honing is fructose. En fructose is een ander woord voor… inderdaad, suiker!

Negatieve effecten op het lichaam:

Suiker heeft een negatief effect op je lichaam:

 • overgewicht en obesitas
 • vermoeidheid
 • diabetes
 • hoge bloeddruk
 • verslaving
 • problemen met spijsvertering
 • hoge cholesterol
 • hart- en vaatziekten
 • slaapproblemen
 • huidproblemen en huidveroudering
 • hoger risico op kanker
 • hoofdpijn en migraine
 • lage weerstand
 • astma
 • nierziekten
 • leverziekten
 • depressie en mentale stoornissen
 • alzheimer en dementie
 • gaatjes en tandvleesproblemen

Wat nu?

Geschrokken van het lijstje? Geloof me, ik schrok ook toen ik het eerst zag. Misschien kunnen we jouw kwaaltjes of ziekte wel terug brengen naar jouw suikeropname. Want we willen ons goed voelen. En suiker heeft bij inname wel een prettig smaakje, maar helaas is dat effect maar van korte duur. Nu het goede nieuws: we kunnen zelf onze suikerinname beperken. Mensen die minder suiker eten hebben meer energie, voelen zich fitter en vrolijker. Je gaat meer gezonde producten consumeren en daar wordt je lichaam dan weer blij van.

Suiker beperken.

Hoe beperk je nu je suikerinname? Wel, probeer eens water met een smaakje. De fructose in fruit is ook beperkt dus kan je gerust een stukje fruit eten. Of doe een stukje fruit in je watertje.

Hoogsensitiviteit: mijn verhaal.

Advertenties

Heel lang heb ik gedacht dat er iets mis met me was. Ik functioneerde gewoon niet zoals andere mensen. Ik was snel moe, voelde me ziek, hoofdpijn, misselijk. En dat bijna elke dag. Dat kon toch niet normaal zijn? Andere mensen dansten door het leven en ik, ik bleef achter.

Er was iets mis, het kon niet anders. Elke dag sleurde ik me naar mijn werk. Ik nam pillen. Veel pillen. Allemaal supplementen om de (zo dacht ik) tekorten in mijn lichaam aan te vullen. Ik dronk gezonde drankjes om me op te peppen. Allemaal tevergeefs. Ik had zelfs een lieve collega die me goedbedoeld doorverwees naar een dokter die cvs behandelde. Want ik moest wel het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben. In werkelijkheid was er niks mis met mij. Ik ben gewoon hoogsensitief.

Het begrip hoogsensitiviteit opende voor mij een nieuwe wereld. Eindelijk vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Ik was gevoelig voor alle info die mijn zintuigen oppikten en ik had tijd nodig om alles te verwerken. Tijd die ik mezelf niet gaf, want ik wilde “normaal” zijn. Dus werd het tijd om mezelf te aanvaarden. Ik begon meer te letten op mijn omgeving en vooral mijn reactie daarop.

Sneller moe.

Ik begreep dat mijn contacten met anderen gedurende de dag en de gewone dagdagelijkse drukte mij enorm uitputten. Ook de dingen waar andere mensen geen besef van hadden pikte ik op. Het was allemaal heel vermoeiend. En een extra dosis vitamines hielp niet. Ik moest naar mijn lichaam luisteren en rusten.

Drukte vermijden.

Ik probeerde ook zo veel mogelijk de drukte te vermijden. Als medewerker op een verpleegeenheid in een ziekenhuis kwam ik in contact met heel veel menselijke emoties: ziekte, pijn, emotionele uitputting. En ik nam het allemaal in me op en met me mee. Dit kon zo niet langer. Er moest iets veranderen.

Reactie op prikkels.

Ik reageerde heel sterk op prikkels van buitenaf. Ik werd moe en misselijk en kreeg zelfs hoofdpijn van de constante omgevingsgeluiden. Doodziek, zo voelde ik mij. Collega’s in een boze bui, die overwerkt waren. Alles kwam keihard binnen.

Moeilijk nee zeggen.

Het woord “nee” kreeg ik niet over mijn lippen. Ik kon geen grenzen stellen. Met het gevolg dat mensen over me heen liepen. Ze maakten misbruik van mijn goedheid en ik liet me gemakkelijk manipuleren. En toen ik uiteindelijk voor mezelf op kwam, was ik opeens een slecht mens.

Mensen snel doorhebben.

Ik had mensen snel door. Maar door mijn inlevingsvermogen in anderen en mijn gevoelige natuur wou ik toch alles voor hen doen. Ik cijferde mezelf een beetje weg. En voor ik het wist werd ik geleefd door anderen.

En toen kwam de burn-out. Ik was helemaal opgeleefd. Dat was het signaal om voor mezelf te kiezen. Ik nam ontslag. Niet wetend wat ik zou gaan doen. Maar ik moest eerst voor mezelf zorgen. Het heeft zo’n twee jaar geduurd voor ik weer een beetje mezelf was. Het was een hele zoektocht, want ik was mezelf helemaal kwijt. Ik herkende de persoon in de spiegel zelfs niet meer.

Kan je je herkennen in mijn verhaal? En wil je graag weten wat ik doe om terug tot mezelf te komen? Lees dan zeker mijn blog, waar ik probeer zo veel mogelijk hoogsensitieven te helpen.

Hoogsensitiviteit: wat je vooral wel en niet moet doen.

Advertenties

Tijdens onze kinderjaren worden we cognitief opgevoed. Ons denken is belangrijk en onze emoties verdwijnen een beetje naar de achtergrond. En dat is heel jammer want zo geraken hooggevoelige kinderen al op jonge leeftijd chronisch overprikkeld. Meestal ook nog eens gesust door ouders die hun kind en hun hooggevoeligheid niet begrijpen. Kinderen leren hun emoties weg te stoppen en proberen “braaf” te zijn, maar diep vanbinnen lijden ze.

Hooggevoeligen zijn gevoeliger voor stress en raken daardoor sneller in een burn-out. Ze proberen mee te gaan in het jachtige leven van tegenwoordig en raken daardoor overprikkeld. Ze worden ziek door deze constante overprikkeling en ontwikkelen ontstekingen die resulteren in chronische ziekten en een verzwakt immuunsysteem.

Even over de voordelen van hoogsensitiviteit.

In vroegere tijden waren de hooggevoeligen de waarzeggers, geestelijken, adviseurs, sterrenkijkers omdat ze de wereld anders ervaren. Er werd beroep op hen en hun gaven gedaan. In onze huidige maatschappij is het helaas anders. We staan niet meer in contact met de natuur en onze gaven worden naar de achtergrond verdrongen. Een mens is geen machine, we zijn een ingenieus levend organisme dat in verbinding staat met zijn omgeving.

Er zijn alleen maar voordelen aan de manier waarop hoogsensitieven afgestemd zijn op de natuur. Waakzaamheid is een gave. Maar als je permanent gestrest en overprikkeld bent is het een last. Hooggevoeligen kunnen genieten van aanrakingen, het contact met anderen. Hun connectie gaat veel dieper. Ze hebben veel zogenaamde “spiegelneuronen” die hun helpen te voelen wat een ander denkt en voelt.

Wat NIET te doen als hooggevoelige:

Meehollen in het snelle tempo van de huidige maatschappij. Je bent als hsp al ambitieus en perfectionistisch en je legt de lat al zeer hoog. Je wil je aanpassen aan de meerderheid. En zo raak je dus in die burn-out. Want op een gegeven moment ga je struikelen en raak je niet meer bijgelopen.

Wat moet je dan WEL doen?

Zoek je eigen weg. Jij alleen voelt jou dus jij alleen weet wat het beste voor je is. Wees een pionier in voor jezelf zorgen en bewandel nieuwe wegen. Wegen waar jij je goed bij voelt. Maak je eigen keuzes en geef je grenzen aan. Je hoeft niet perfect te zijn. Wees gewoon jezelf. Neem rust en ga slapen als je moe bent. Durf eens nee te zeggen. Trek de rust en de natuur in. Je gaat je een pak beter voelen!

Meer over hoogsensitiviteit?

Advies voor HSP’ers

Advertenties

Tijd voor een beetje advies aan de hoogsensitieven onder ons. Wat je er mee doet, dat is aan jou. Maar het kan je wel eens helpen om de levensuitdagingen waar jij mee worstelt in een ander licht te zien.

Misschien vind je dit ook interessant:

De kracht van hoogsensitiviteit.

Advertenties

Als hoogsensitief persoon of HSP denk je misschien dat je hoogsensitiviteit enkel nadelen heeft. Je ervaart prikkels veel intenser en je pikt signalen en details sneller op. Dat kan je mentaal en fysiek gaan uitputten. Of je kan het in je voordeel gebruiken.

Volgens onderzoek is zo’n 20 procent van de totale wereldbevolking hoogsensitief. Dat is 1 persoon op 5. Best veel, vind je niet? Tijd om de voordelen van deze eigenschap eens toe te lichten. Want dat zijn er best wat.

Eerst wat wetenschappelijke feiten: bij hooggevoelige mensen verloopt de verwerking van prikkels in de hersenen anders dan bij mensen die geen hsp zijn. Ze zijn veel intenser, wat kan leiden tot overprikkeling. Langdurige overprikkeling kan zelfs resulteren in een burn-out. Daarom moeten hsp’s leren omgaan met deze prikkels en ze beter leren begrijpen. Meer tips over het omgaan met overprikkeling vind je hier:

Voordelen van hsp:

Hopelijk heb je nu een goed beeld van je krachten en leer je ze toe te passen in je dagelijkse leven. Voor meer informatie en tips voor hoogsensitieven kan je steeds op deze blog terecht.

Lees ook: https://introvertnatalieblog.com/2022/02/13/hoogsensitiviteit-is-geen-aanstellerij/

Hoogsensitiviteit is géén aanstellerij!

Advertenties

Ik kan me er toch zo kwaad in maken. De vele mensen die me al verteld hebben dat ik me niet moet aanstellen. Daarom wil ik het voor eens en voor altijd eens duidelijk maken: hooggevoeligheid is géén aanstellerij. Leuk voor jou dat jij één van die vele mensen bent met een olifantenvel. Maar daar heb ik dus geen bal aan!

Zo, dat waren even de frustraties die er uit moesten. Want frustraties, die heb je als hoogsensitief persoon. Je begint te denken dat er iets mis met je is. Dat je niet “normaal” bent. En je probeert jezelf te “fixen”. Je gaat je heil zoeken in zelfhulpboeken, eten, medicatie of nog erger, drank en drugs. Allemaal dingen die je nog meer gaan schaden. Want er is helemaal niks mis met je! Je ervaart de dingen gewoon wat anders, wat intenser. Dat kan zelfs heel mooi zijn.

Even over dat hoogsensitief zijn, of HSP zoals ik het noem. Kan je jezelf terugvinden in volgende punten?

Dan ben je waarschijnlijk hoogsensitief. Wat meer uitleg vind je hier. Verder ben je waarschijnlijk ook een emo-eter en worden de emoties je zo teveel dat je plots kan ontploffen! Maar voor alles is een oplossing. Hoe je hier aan werkt lees je in volgende artikels:

Hoogsensitiviteit en afvallen.

Advertenties

Ben je hoogsensitief? Dan ben je zeker bekend met het zogenaamde “emo-eten”. Je kent het wel, je voelt je overprikkeld, moe, uitgeput en down en het enige dat je er boven op helpt is chocolade. En liefst wel de hele reep. Of chips. Of koekjes. Een hele taart desnoods. Alles om je beter te laten voelen. En dat helpt een beetje. Tot je op die gevreesde weegschaal gaat staan en het getal dat daar te voorschijn komt je bleek doet wegtrekken. Herkenbaar? Lees dan zeker verder.

Weet je niet zeker of je hoogsensitief bent? Lees dan even dit artikel.

Jammer genoeg heb ik nu even slecht nieuws voor je. Het is voor een hsp’er (een hoogsensitief persoon) nog moeilijker om af te vallen dan voor anderen. Voor de moed je helemaal in de schoenen zinkt, heb ik wel een opkikkertje voor jou: zodra je begrijpt waarom dit zo is, kan je er iets aan veranderen! Daarom volgen onderaan enkele tips voor jou.

Laten we eerst even stilstaan bij de valkuilen van een dieet als hsp’er:

Voor je nu besluit dat je dieet gedoemd is om te mislukken, wil ik je graag even motiveren. Vraag jezelf eens af waarom je wil afvallen. Stel jezelf volgende vragen:

 1. Waarom wil je afvallen?
 2. Waarom is dit zo belangrijk voor jou?
 3. Welke voordelen haal je uit gewichtsverlies?
 4. Hoe voel je je bij het behalen van je doel?
 5. Kan je nog een motivatie vinden?

Maak een lijstje met je motivatie en hang dit zichtbaar op. (De koelkast of zo.) Misschien heb jij wel een hele goede reden om gewicht te verliezen. Het kan gaan van iets simpels zoals in een kleedje passen voor een feestje tot je gezondheid die gevaar loopt.

Heb je je motivatie? Dan is het nu tijd om een doel te stellen! Hoeveel kilo wil je verliezen? Schrijf je streefgewicht onder je lijstje zodat je je doel voor ogen houdt. Prima, dan ben je nu klaar om te starten.

Tips voor hoogsensitief afvallen:

Met stip op 1: Wees lief voor jezelf!

Iedereen gaat wel een keertje de mist in. Niet elke dag is dezelfde en er zijn dagen dat je het zwaar hebt. En dan bega je wel eens een zonde. Maar dat is geen reden om jezelf te straffen of om je dieet op te geven. Of om te denken dat het allemaal geen zin heeft. Alle beetjes helpen. En morgen is weer een nieuwe dag. Wees dus een beetje lief voor jezelf en concentreer je op de goede dingen die je al bereikt hebt. Gun jezelf een extraatje als je dat nodig hebt. En ga daarna weer met volle moed verder met je dieet.

Tip 2: Doe dit voor jezelf. Want je bent het waard!

Mensen die kampen met overgewicht hebben vaak het gevoel dat ze waardeloos zijn. Hun zelfbeeld is laag en het zijn meestal die gevoelens die ze proberen weg te stoppen met eten. Hou de moed er in. Denk aan je motivatielijstje!

Tip 3: Vermijd (toegevoegde) suikers en zoetstoffen.

Van de meeste producten weet je zelf wel waar veel suiker in zit. Maar door het lezen van etiketten wordt je soms verrast. Een potje tomatensaus bijvoorbeeld. Vaak wordt er suiker toegevoegd. Let erop. En voeg zelf ook zo weinig mogelijk suiker toe aan je eten of drinken. Liever ook geen honing. Er wordt vaak gezegd dat dat ‘een natuurproduct is’ en dat het daarom wel mag. Maar het bevat bijna net zo veel suiker als … eehm…. suiker. Liever niet dus. Of soms een heel klein beetje.

Fruit bevat ook veel suiker, maar kan wel met mate gegeten worden. Fruit geeft je lichaam goede vitamines en mineralen. Daarom raad ik niet aan deze weg te laten uit je voeding. Eet bij voorkeur de volledige vrucht en drink geen sap of smoothie. Dit omdat je dan naast de suiker ook de vezels binnen krijgt, waardoor het beter vult, je langer verzadigd blijft en het langer duurt voordat de suiker in je lichaam wordt opgenomen.

Zoetstoffen leveren geen calorieën. Dus dat mag wel denk je vaak. Maar het probleem met zoetstoffen is dat je jezelf voor de gek houd. Op de eerste plaats blijf je gewend aan de zoete smaak, waardoor je zin blijft houden in zoete dingen. Wanneer je jezelf laat wennen aan minder zoet, zal ook de trek in zoetigheid afnemen.

Tip 4: Beperk je koolhydraten.

Er zijn mensen die zweren bij echt koolhydraat-arm of zelfs keto. Dat mag. Als je heel snel wil afvallen kan het je goed helpen. Maar ik raad het om meerdere redenen af. Op de eerste plaats is het niet goed een complete productgroep langdurig te laten staan. Op den duur ga je voedingsstoffen missen waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Verder is het gewoon moeilijker vol te houden wanneer je zo streng voor jezelf moet zijn. Kies daarom voor een mildere variant, waarbij je toch af en toe een volkorenbroodje, pasta, zilvervliesrijst of aardappel mag eten. Kies voor de variant met de meeste vezels. Dit zijn de volkorenproducten. Afvallen zal wel iets langzamer gaan. Maar je blijft wel gezonder en het is beter vol te houden.

Tip 5: Eet zo weinig mogelijk bewerkte producten.

Als algemene regel kun je nemen: Hoe langer de ingrediëntenlijst op de verpakking, en hoe meer termen erop staan die je niet begrijpt, des te slechter is het product voor je. Neem af en toe met het boodschappen doen eens rustig de tijd om die etiketten ook echt te lezen. Maar nog beter is het om al die pakjes en zakjes en kant en klaar maaltijden helemaal te laten staan. En alles lekker vers maken. Moeilijk? Valt best mee. Tijdrovend? Ook dat valt mee.

Tip 6: Eet veel vezels!

Zorg dat je voldoende vezelrijk eet. De vezels zorgen er niet alleen voor dat je sneller vol zit. Ook spelen ze een grote rol bij de snelheid waarmee koolhydraten worden afgebroken en opgenomen in je bloed. Hoe meer vezels, hoe langzamer de opname van suiker in je bloed. En verder zijn ze goed voor je darmen. Belangrijk hierbij is wel dat je ook voldoende blijft drinken.

Tip 7: Eet veel groenten!

Moet ik nog uitleggen waarom groenten goed voor je zijn? Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. En omdat ze laag in calorieën zitten kan je er zoveel van eten als je wil. En door extra groenten te eten kan je een lekker gevuld gevoel houden. Het advies van voedingscentrum is minimaal 250 g per dag. Ik adviseer je om daar ruim boven te gaan zitten. Juist omdat je dan een gevuld gevoel kunt houden zonder veel calorierijk te eten.

Tip 8: Drink veel water en thee!

Vocht is belangrijk om al die vezels te verwerken. Water is een gezond drankje. Wil je een warm drankje met een smaak? Kies dan voor thee. En dan bedoel ik kruidenthee, groene thee of rooibos. Dat zijn gezonde theeën. Zwarte thee bevat theïne, wat hetzelfde effect heeft als cafeïne en dus geen positief effect heeft op je lichaam.

Tip 9: Beweeg!

Er zijn meerdere redenen waarom bewegen belangrijk is voor het afvallen. Op de eerste plaats zal je verbranding omhoog gaan, waardoor je meer zult afvallen. Maar bewegen of sporten doet ook veel voor je gemoedsrust. Het maakt in principe niet uit welke vorm van bewegen je kiest. Zolang deze vorm maar bij jou past. Wanneer je het leuk vind is het eenvoudig vol te houden. En het moet ook niet perse een sport zijn. Tuinieren houd je ook in beweging. En dansen verbrand niet alleen calorieën, maar is ook nog eens een geweldige manier om te ontspannen.

https://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/98850

https://www.paypro.nl/producten/Kwartaalabonnement_-_Practice_Happy_with_Yoga/57262/98850

Mijn verhaaltjes voor kinderen.

Advertenties

Er was eens een meisje met een droom. Ze droomde om juf te worden. Ze heeft het wel geprobeerd, maar helaas is het een droom gebleven. Toch gaf het meisje niet op, want eigenlijk wilde ze gewoon verhaaltjes maken voor kinderen. En die droom? Die is een beetje werkelijkheid geworden!

Je kan mij vinden op mijn kanaal op YouTube waar ik mijn verhaaltjes vertel. Momenteel heb ik al twee verhaaltjes:

Justme

To view this content, you must be a member of Natalie's Patreon at $1 or more
Already a qualifying Patreon member? Refresh to access this content.

Zoektocht naar mezelf.

Advertenties
zoektocht naar mezelf

Dit verhaal is mijn verhaal. Mijn zoektocht naar mezelf. Hoe en waar het begon is me zelf niet helemaal duidelijk. Maar ik weet wel dat het begon met een gedachte: “Wat doe ik hier feitelijk?” Als kind werd me voorgehouden dat ik flink moest zijn en me netjes moest gedragen. Ik voelde me beoordeeld door de wereld rondom mij. Met gevolg dat ik me steeds achter mijn moeders rok verstopte. Ik was een introvert kind dat veel op zichzelf speelde. Ik voelde me gelukkig in mijn eigen wereldje. Maar voor de buitenwereld was ik een raar kind dat geen vriendjes maakte.

In mijn tienerjaren was het niet veel beter. Ik had wel vrienden, maar het voelde meer aan alsof ik gewoon enkele lotgenootjes had gevonden. Tieners die zich ook niet begrepen voelden. Dus we klitten dan maar samen. Ik had het gevoel dat er iets mis met mij was. Dat ik niet paste in deze wereld. In een opstandige tienerbui heb ik mijn moeder dikwijls verdriet gedaan door naar haar te schreeuwen dat het haar schuld was dat ik ongelukkig was omdat zij mij op deze voor mij harteloze wereld had geplaatst. Bij mijn vader kon ik op weinig steun rekenen. Hij had af te rekenen met zijn eigen demonen. Deze manifesteerden zich als een ongeneselijke hersentumor, waar hij uiteindelijk aan gestorven is.

Uiteindelijk bleven mijn moeder en ik alleen achter. Weer voelde het voor mij alsof ik met een lotgenootje door het leven ging. Ik begon me te verdiepen in esoterische en zogenaamde new age stromingen. Ik grasduinde tussen de nieuwe religies, filosofieën, alternatieve therapieën en alternatieve levenswijzen. Het boek dat het sterkste tot mij sprak was ‘je kunt je leven helen’ van Louise Hay. Ik besefte dat ik mijn hele leven in een slachtofferrol had gezeten en het was tijd om te veranderen. Ik besloot om mijn eigen leven in handen te nemen. Helaas met wisselend succes.

Ik stortte mezelf van het ene avontuur in het andere: ik ging werken, startte een eigen zaak, besloot terug te gaan studeren en uiteindelijk dan toch maar terug te gaan werken. Voor mij leek het alsof mijn leven bestond uit falen. Ik begreep er niks van. Ik stelde doelen in mijn leven, zei positieve affirmaties en toch werkte het niet. Ik werd moedeloos. Was de wereld dan toch tegen mij? Was ik zo slecht dat zelfs het universum mij haatte? En weer kroop ik terug in mijn slachtofferrol.

Wat ik toen niet begreep was dat om je leven te veranderen, je helemaal moet veranderen. Het keerpunt kwam er voor mij toen ik de bodem raakte. Diagnose burn-out. Ik zat in een job waar ik enorm veel stress ervaarde. Niet enkel door de werkdruk, maar ook door mijn lichaam. In mijn vroege twintiger jaren had ik een ongeluk, waar ik nu de gevolgen van draag. Ik heb een trauma in de nek waardoor het op sommige dagen voor mij ondraaglijk was om in mijn lichaam te zitten. De laatste maanden voerde ik mijn job volledig op medicatie uit. Tot ik besloot dat het genoeg was. Ik had een gesprek met mijn diensthoofd, die gelukkig veel begrip toonde voor mijn situatie. Ik heb er nog exact een maand gewerkt.

Het was voor mij niet eenvoudig om alles achter te laten. Ik had een pak fijne collega’s en werkte in een goed team. Maar het was niet de job voor mij. Het was tijd om aan mezelf te werken en om mijn demonen uit het verleden onder ogen te komen. Want de reden waarom het leven voor mij niet werkte, was omdat ik een nieuw leven probeerde op te bouwen op een basis van oude overtuigingen en denkpatronen. Ik heb heel wat mensen uit mijn verleden moeten loslaten.

Ik heb heel wat slapeloze nachten, huilsessies en boze buien achter de rug. Maar het wordt elke dag beter. Ik geloof terug in het leven en heb mijn doel in het leven gevonden. Ik heb heel wat lessen, video’s en cursussen gevold. Ondertussen kan ik mezelf bewustzijnscoach, reiki therapeute, chakra healer en yoga instructrice noemen. Ik weet dat ik nu mensen kan helpen omdat ik het zelf heb meegemaakt. En dat is mijn levensmissie: mensen coachen om het beste uit zichzelf te halen en hun ware leven te leven.

Wil jij ook aan jezelf werken en je ware leven leiden? Neem een kijkje op mijn website Arcenciel of op mijn facebookpagina.

Mobiele versie afsluiten