Zoektocht naar mezelf.

zoektocht naar mezelf

Dit verhaal is mijn verhaal. Mijn zoektocht naar mezelf. Hoe en waar het begon is me zelf niet helemaal duidelijk. Maar ik weet wel dat het begon met een gedachte: “Wat doe ik hier feitelijk?” Als kind werd me voorgehouden dat ik flink moest zijn en me netjes moest gedragen. Ik voelde me beoordeeld door de wereld rondom mij. Met gevolg dat ik me steeds achter mijn moeders rok verstopte. Ik was een introvert kind dat veel op zichzelf speelde. Ik voelde me gelukkig in mijn eigen wereldje. Maar voor de buitenwereld was ik een raar kind dat geen vriendjes maakte.

In mijn tienerjaren was het niet veel beter. Ik had wel vrienden, maar het voelde meer aan alsof ik gewoon enkele lotgenootjes had gevonden. Tieners die zich ook niet begrepen voelden. Dus we klitten dan maar samen. Ik had het gevoel dat er iets mis met mij was. Dat ik niet paste in deze wereld. In een opstandige tienerbui heb ik mijn moeder dikwijls verdriet gedaan door naar haar te schreeuwen dat het haar schuld was dat ik ongelukkig was omdat zij mij op deze voor mij harteloze wereld had geplaatst. Bij mijn vader kon ik op weinig steun rekenen. Hij had af te rekenen met zijn eigen demonen. Deze manifesteerden zich als een ongeneselijke hersentumor, waar hij uiteindelijk aan gestorven is.

Uiteindelijk bleven mijn moeder en ik alleen achter. Weer voelde het voor mij alsof ik met een lotgenootje door het leven ging. Ik begon me te verdiepen in esoterische en zogenaamde new age stromingen. Ik grasduinde tussen de nieuwe religies, filosofieën, alternatieve therapieën en alternatieve levenswijzen. Het boek dat het sterkste tot mij sprak was ‘je kunt je leven helen’ van Louise Hay. Ik besefte dat ik mijn hele leven in een slachtofferrol had gezeten en het was tijd om te veranderen. Ik besloot om mijn eigen leven in handen te nemen. Helaas met wisselend succes.

Ik stortte mezelf van het ene avontuur in het andere: ik ging werken, startte een eigen zaak, besloot terug te gaan studeren en uiteindelijk dan toch maar terug te gaan werken. Voor mij leek het alsof mijn leven bestond uit falen. Ik begreep er niks van. Ik stelde doelen in mijn leven, zei positieve affirmaties en toch werkte het niet. Ik werd moedeloos. Was de wereld dan toch tegen mij? Was ik zo slecht dat zelfs het universum mij haatte? En weer kroop ik terug in mijn slachtofferrol.

Wat ik toen niet begreep was dat om je leven te veranderen, je helemaal moet veranderen. Het keerpunt kwam er voor mij toen ik de bodem raakte. Diagnose burn-out. Ik zat in een job waar ik enorm veel stress ervaarde. Niet enkel door de werkdruk, maar ook door mijn lichaam. In mijn vroege twintiger jaren had ik een ongeluk, waar ik nu de gevolgen van draag. Ik heb een trauma in de nek waardoor het op sommige dagen voor mij ondraaglijk was om in mijn lichaam te zitten. De laatste maanden voerde ik mijn job volledig op medicatie uit. Tot ik besloot dat het genoeg was. Ik had een gesprek met mijn diensthoofd, die gelukkig veel begrip toonde voor mijn situatie. Ik heb er nog exact een maand gewerkt.

Het was voor mij niet eenvoudig om alles achter te laten. Ik had een pak fijne collega’s en werkte in een goed team. Maar het was niet de job voor mij. Het was tijd om aan mezelf te werken en om mijn demonen uit het verleden onder ogen te komen. Want de reden waarom het leven voor mij niet werkte, was omdat ik een nieuw leven probeerde op te bouwen op een basis van oude overtuigingen en denkpatronen. Ik heb heel wat mensen uit mijn verleden moeten loslaten.

Ik heb heel wat slapeloze nachten, huilsessies en boze buien achter de rug. Maar het wordt elke dag beter. Ik geloof terug in het leven en heb mijn doel in het leven gevonden. Ik heb heel wat lessen, video’s en cursussen gevold. Ondertussen kan ik mezelf bewustzijnscoach, reiki therapeute, chakra healer en yoga instructrice noemen. Ik weet dat ik nu mensen kan helpen omdat ik het zelf heb meegemaakt. En dat is mijn levensmissie: mensen coachen om het beste uit zichzelf te halen en hun ware leven te leven.

Wil jij ook aan jezelf werken en je ware leven leiden? Neem een kijkje op mijn website Arcenciel of op mijn facebookpagina.

“Ik ben een luisterend oor voor iedereen maar heb zelf niemand om mee te praten”. “Ik weet niet wie ik ben”. “Ik weet niet wat ik wil”. Herkenbaar?

Heb je jezelf net herkend in bovenstaande zinnen? Je bent niet alleen. Veel mensen zijn de link met zichzelf kwijt. Ze worden geleefd of leven voor anderen. En wie ze zelf zijn en wat ze willen? Geen idee. Ze voelen zich onbegrepen en begrijpen zichzelf niet. Hopeloos op zoek naar een luisterend oor, een beetje steun, een beetje begrip.

Verloren in de meningen van anderen, denken ze dat er iets mis is met hen. Heb ik je nu perfect beschreven? Dan heb ik goed nieuws voor jou. Je kan veranderen! We hebben ze allemaal: de geconditioneerde waarden en normen die we vroeger hebben geleerd van onze omgeving en die ons gemaakt hebben tot de volwassene die we nu zijn. We waren brave kinderen en namen alles wat de “grote mensen” ons voorhielden voor waarheid. En we zijn geworden wat “zij” wilden.

Maar het knaagt. “Wil ik dit wel?” “Is dit echt mijn keuze?” “Wil ik dit doen?” “Kan het ook anders?” Je begint je hele leven in vraag te stellen. Je voelt de grond onder je voeten wegzakken. En je belandt in een burn-out of een depressie. Laat het zover niet komen. Neem je leven terug in handen. Vind het antwoord in jezelf. Maak bewust de keuzes die jou gelukkig maken. Heb je hulp nodig? Vraag het. Er zijn verschillende zelfhulp boeken geschreven. Er is er vast wel eentje die perfect bij je past. Ben je geen lezer of heb je echt steun nodig? Wat dacht je van een coach?

Een bewustzijnscoach steunt je om dat sluimerend gevoel boven water te krijgen. Om te weten wat je echt wilt. Om je innerlijke passie te vinden. Om je ware zelf te zijn. Een coach helpt je innerlijke rust te vinden door groei en bewustwording. Van hieruit maak je bewuste keuzes die je leven mooier en zinvoller maken.

Meer informatie? Ik kan je volgende boeken aanbevelen:

 • je kunt je leven helen~Louise Hay
 • de dag waarop mijn ziel in opstand kwam~William Gijsen

Of je kan ook bij mij terecht voor coaching.

Praktijk Arcenciel

Praktijk Arcenciel

Holistische praktijk voor body, mind en spirit.

Je kan bij mij terecht voor:

Bewustzijnscoaching

Chakra healing

Energetische therapie

Reiki

praktijkarcenciel@gmail.com

of stuur een bericht naar 0473/ 84 71 03

jouw coach Natalie

Meditatie : technieken, voordelen en misverstanden.

Meditatie, wat heb ik daar aan?

Wel, dat is een goede vraag. Laten we beginnen met wat meditatie nu eigenlijk is. Ik durf wedden dat sommigen nu een beeld voor zich hebben van een zwevende monnik in een ingewikkelde lotushouding. Grappig. En compleet fout. Ja, meditatie is bij ons vooral bekend geraakt door monniken en yogi’s maar het is eigenlijk zeer eenvoudig. Meditatie is een vorm van bewustzijnsverruiming. Ja, dat heb je goed gelezen, je verruimt je bewustzijn. Een ruimer bewustzijn helpt je om meer in het nu te leven, angsten los te laten en je leven in positieve zin te laten evolueren.

De voordelen van meditatie.

Laten we even stilstaan bij de voordelen van meditatie.

 1. Verbetering van je concentratie.
 2. Verbetering van je geheugen.
 3. Minder stress.
 4. Meer medeleven.
 5. Minder angst.
 6. Beter slapen.
 7. Minder depressie.
 8. Minder eenzaamheid.
 9. Versterkt immuunsysteem.
 10. Verbeterde bloeddruk.
 11. Helpt bij verslavingen.

Mediteren kan je alleen of in groep. In groep word je meestal begeleid door de meditatie. Heb je interesse in een begeleide meditatie? Neem dan een kijkje op mijn facebookpagina of op de site van mijn holistische praktijk Arcenciel.

Meditatie en visualisatie.

Bij meditatie wordt gebruik gemaakt van visualisatie. Je sluit je ogen en haalt een bepaald beeld naar voren. Dit beeld helpt je om je gedachten te leiden en je te concentreren. Door visualisaties kan je angsten overwinnen, je innerlijke kind helen, je beter in je vel gaan voelen. Alles hangt af van wat jij met je meditatie en visualisatie wil bereiken. In ons dagelijkse leven durven we ons al snel verliezen in negativiteit. Visualisaties helpen ons om ons terug op het positieve te concentreren.

Er is niet één techniek om te mediteren.

Er zijn er vele. Er bestaat een misverstand dat je bij meditatie stil in lotushouding gaat zitten en aan niks mag denken. Dat is verkeerd. Het is de aard van de menselijke geest om gedachten te produceren. Dat proberen te stoppen gaat in tegen onze menselijke natuur. Gedachten mogen komen en gaan. De truc is om deze gedachten niet vast te houden en om er niet te veel aandacht aan te schenken. Je moet ook niet stil in een hoekje gaan zitten.

Een greep uit de verschillende technieken:

 • Wandelmeditatie: je gaat een eindje in de natuur wandelen.
 • Klankmeditatie: je produceert een klank of je luistert naar muziek.
 • Mantrameditatie: het zingen van mantra’s
 • Chakrameditatie
 • Yoga
 • Mindfullness
 • Visualisatie
 • Concentratie
 • Ademhalingsmeditatie
 • Bewustzijnsmeditatie

Met al deze technieken vind je vast wel eentje die perfect bij je past.

Wat is reiki?

Reiki is een heelmethode die universele levenskracht stuurt en tevens de naam van de energie zelf.

Is reiki ook voor mij?

Reiki is voor iedereen. Van pasgeboren baby’s tot mensen op hun sterfbed, iedereen heeft voordeel aan het ontvangen van reiki. Reiki kan ook toegepast worden voor het helen van dieren en planten. Heb je een huisdier of een plant? Doe de test! Zie hoe je huisdier rustig wordt van de energie en hoe planten helemaal tot bloei komen.

Persoonlijk zou ik reiki met volgende woorden omschrijven:

 • Zacht: de aanrakingen zijn zacht en licht.
 • Onschadelijk: reiki kan alleen een positief resultaat hebben.
 • Natuurlijk: energie stroomt op een natuurlijke manier. Je hebt geen speciale instrumenten of uitrusting nodig.
 • Helend: reiki is de hoogste mate van heling.
 • Balans: reiki brengt je energieniveaus in balans. Dit helpt je je leven verder in balans te brengen.
 • Ontspannend: het geven en ontvangen van reiki dient ontspannend aan te voelen. Het is een genot om reiki te sturen.
 • Verkwikkend: de spirituele energie van reiki laadt je weer op.

Wil je graag zelf reiki ervaren? Dat kan! Als reiki therapeut bied ik in mijn holistische praktijk Arcenciel een reiki behandeling aan. Ik organiseer ook regelmatig reiki avonden waar je kan kennis maken met reiki. Interesse? Neem een kijkje op mijn facebookpagina https://www.facebook.com/PraktijkArcenciel

Tem de HSP draak!

HSP draak?

Ja hoor, een vuurspuwend monster. Daar wil ik het mee vergelijken. Je kent het wel, je bent moe. Nee, niet gewoon moe, maar helemaal op. Er zijn teveel mensen rondom je. Je hebt te veel te doen, er is overal lawaai en je geraakt helemaal gestrest. En net op dat moment heeft iemand het lef om iets tegen je te zeggen. Daar komt het dan: je geeft die persoon de volle laag! Al je opgekropte frustraties komen naar buiten en iedereen in je omgeving mag het ontgelden. En dan volgt meestal nog een fikse huilbui omdat je je zo’n slecht mens voelt. Maar je bent helemaal geen slecht mens. Je bent enkel overprikkelt.

Wat is overprikkeling?

Als je hooggevoelig bent ben je je zeer bewust van je omgeving. Geluiden klinken luider. Licht is feller. Geuren kunnen je overweldigen. Als HSP’er kan je alles maar in een bepaalde dosis aan. De truc is dus om deze prikkelingen af te wisselen met rustperiodes. En hoe doe je dat? Wel, daar heb ik enkele tips voor.

HSP survivalkit!

1.Een koptelefoon

Ik ben een grote fan van mijn koptelefoon met noise cancelling . Hij filtert de omgevingsgeluiden perfect en geeft me de kans om me even weg stoppen in mijn eigen bubbel. Ik selecteer mijn lievelingsmuziek en geniet van een beetje me-time.

2. Een zonnebril

Ik verlaat zelden mijn huis zonder mijn zonnebril. Fel licht kan bij mij een heuse migraine aanval uitlokken. Een goede zonnebril beschermt je niet alleen tegen te fel licht, het is ook een goede filter voor sociale prikkels. Het is namelijk moeilijker om oogcontact te maken met iemand die een zonnebril draagt. Kom jij even aan die verdiende rust toe.

3. Een notitieboekje

Soms zit je hoofd vol ideeën en loop je over van creativiteit. Of je observeert iets dat je interesse wekt. Dan noteer je dat gewoon in je notitieboekje. Zo’n boekje helpt je om even je hoofd leeg te maken. En je moet niet bang zijn dat je iets vergeet, je hebt het immers opgeschreven. Zo ga jij weer wat geruster door het leven.

4. Grenzen

Op tijd leren nee zeggen. Niemand heeft er wat aan als jij tegen iedereen “ja” zegt en daarna helemaal instort. Jij kent jezelf het beste. Als iemand je iets vraagt, vraag dan even bedenktijd. Je hoeft immers niet dadelijk te beslissen. En als je het voorstel echt niet ziet zitten, wees dan eerlijk. Zeg dat het je niet uitkomt. Of dat je al andere plannen hebt. Weet dat je je niet hoeft te verantwoorden omdat je nee zegt.

5. Natuur

Ha, de fluitende vogeltjes! Het malse gras. De geurige bloemen! De natuur is een balsem voor de zintuigen. Gebruik je tijd daar om weer even helemaal op te laden. Knuffel eens een boom! Ik hoor dat dat de laatste tijd weer helemaal in is. Laat de wind door je haren waaien en geef je zorgen met hem mee. Loop met je blote voeten door het gras en probeer terug in contact te komen met de aarde. Ik beloof je dat je je veel beter zal voelen.

6. Positiviteit!

Voor HSP’ers is een positieve sfeer heel belangrijk. Je bloeit helemaal open bij leuke, positieve mensen. Probeer ook in elke situatie de goede kanten te zien. Een positieve kijk op het leven maakt alles alleen maar leuker. Persoonlijk put ik heel veel kracht uit het boek ‘je kunt je leven helen’ van Louise L Hay. Het is voor mij een levenswijze geworden.

7. ME -time

Tijd voor jezelf! Neem na een drukke dag een ontspannend badje of een verkwikkende douche en laat de dag van je afglijden. Gebruik deze tijd om op te laden en te herstellen. Trek je makkelijk zittende kleren aan. Ik ben een grote fan van joggings en leggings! Lees je favoriete boek. Mediteer. Probeer eens wat Yoga. Drink je lievelingsthee. Ik heb een theemachine gekocht om mezelf te verwennen met een zalig kopje thee. Belangrijk is dat je je helemaal ontspant. Doe de dingen die je graag doet. Dit is de tijd voor jezelf.

Praktische tips voor self-care.

Stop! Het wordt even allemaal teveel. Je hebt te veel werk. Je ouders, baas of wie dan ook zeuren. Het was een drukke dag en je kan er even niet meer tegen. Iedereen kent het wel. En als hoogsensitieve persoon komt het nog veel erger binnen. Je voelt je moe, overprikkelt en je wil gaan schreeuwen. Of een potje gaan huilen. Of alle twee. En wat nu? Tijd om even aan jezelf te denken. Hier vind je 5 tips om voor jezelf te zorgen.

Tip 1: unplug

Letterlijk even de stekker er uit. Geen sociale media. Geen stoorzenders. Enkel jezelf. Mijn beste aankoop ooit is een hoofdtelefoon met noise cancelling. Een echte lifesaver! Gewoon je favoriete muziek selecteren, hoofdtelefoon op en me-time.

Tip 2: meditatie

We leven te veel in ons hoofd. We zijn gericht op denken, willen constant vooruit, maar vergeten daarbij waar we nu zijn. Tijd om even stil te staan en terug te komen bij jezelf. Meditatie kan je daar bij helpen. Een goede meditatieoefening om uit je hoofd te geraken is te aarden. Weet je niet goed hoe daar aan te beginnen? Dan kan je even naar mijn geleide meditatie luisteren.

Tip 3: relax

Neem een warm bad of een ontspannende douche. Dit is het moment om dat luxueuze badzout of die zalige douchegel te gebruiken. Laat de aanraking van het water je lichaam ontspannen. Begeef je in een wereld van rust. Laat het water al je zorgen wegwassen.

En vergeet nadien je huid niet te verwennen met een voedende bodymelk. Kies er een met je favoriete geur zodat je nog een tijdje van je verwenmomentje kan nagenieten.

Tip 4: proef

Verwen jezelf met een kop van je lievelingsthee. Of maak je lievelingsgerecht klaar. Prikkel je zintuigen met de geur van kruiden of specerijen. Ga even op in het moment. Dit is tijd voor jezelf dus proef! Hoe zit de smaak? Hoe is de textuur? Welke herinneringen brengen deze naar boven? Laat jezelf even wegdrijven in dit zalige moment.

Tip 5: schrijf

Nee, je hoeft geen nieuwe bestseller te produceren. Maar je emoties van je af schrijven helpt wel. Je kan je gedachten terug ordenen en je bent je frustraties kwijt. Je kan een dagboek beginnen. Of een random blaadje papier vol kribbelen om het nadien in de papiermand te gooien. Zelf hou ik een dankbaarheidsboek bij. Het helpt me om te focussen op de positieve dingen in mijn leven.

Dit waren mijn tips. En denk er aan, het is belangrijk om voor jezelf te zorgen. Het is oké om jezelf eens op de eerste plaats te zetten. Er is er maar eentje zoals jij en daar wil je toch het beste voor.

Even voorstellen..

Hallo! Mijn naam is Natalie. Zoals vele anderen heb ik me altijd al een buitenbeentje gevoeld. Ik was het rare stille meisje dat niet echt in de groep paste en daarom altijd maar een beetje op zichzelf zat. Het meisje dat nergens echt bij hoorde. In een maatschappij die gericht is op groepen en labels wilde ik me altijd liever in mijn eentje terugtrekken, weg van de drukte en de mensenmassa. Pas als volwassene begreep ik dat ik introvert was in een extroverte wereld. En dat is oké.

Waarom wou ik liever alleen zijn? Dat is de andere zijde van het verhaal. Een verhaal dat ik pas begreep toen ik een boek las over hoogsensitieve personen. Ik had nog nooit van hoogsensitiviteit gehoord tot een collega op het werk het me gewoon in mijn gezicht gooide: jij bent net als ik hoogsensitief! Wat? Dus begon ik informatie te verzamelen over hsp’ers zoals we ons blijkbaar noemen.

Daarom dus deze blog. Het is mijn zoektocht naar mezelf en mijn plaats in de wereld. En als ik daarbij gelijkgestemde zielen vind en iemand kan helpen is dat mooi meegenomen. De wereld een mooiere plaats maken, is dat niet iets wat we allemaal willen?

Hsp? Wat is dat?

Nee, HSP kan je niet krijgen, je bent het of je bent het niet. HSP betekent gewoon hoogsensitieve persoon. En als hoogsensitieve persoon kan de wereld voor jou wel een beetje anders aanvoelen.
Kan je jezelf in onderstaande punten terugvinden? Dan ben je waarschijnlijk hoogsensitief.

1.Je bent sneller moe.
Contacten met andere mensen en de dagelijkse drukte kunnen je snel uitputten. Daardoor heb je meer behoefte aan rust. Je hebt tijd nodig om de constante stroom van prikkels die bij jou veel harder binnen komen dan bij andere mensen te verwerken. Je pikt ook veel dingen op waar andere mensen geen besef van hebben. Je bent gevoelig voor de emoties van anderen en de sfeer in een ruimte drukt veel harder op jou.

2.Je vermijdt liever de drukte.
Door de overprikkeling die je krijgt van de drukte ben je geneigd om de rust en kalmte op te zoeken. Je trekt je liever terug op een rustig plekje waar je kan genieten van je omgeving. Je vermijdt de winkels tijdens weekenden en koopdagen en gaat liever shoppen als het rustig is. Of je vermijdt alle drukte en shopt lekker online.

3.Je reageert snel op prikkels van buitenaf.
Iemand zijn boze bui, een harde ruzie, drukke geluiden, het komt allemaal keihard bij je binnen. Alle positieve en negatieve prikkels zoals emoties, geluid, muziek, beweging, voeding, kortom alles wat je zintuigen kunnen oppikken heeft een zeer sterk effect op jou. Er zijn hsp’ers die hoofdpijn krijgen of zelfs misselijk kunnen worden als iemand in hun buurt sterk emotioneel of druk is. Ook sommige plaatsen met een turbulente geschiedenis kunnen een negatief effect hebben op de hsp’er.

4.Je hebt mensen snel door.
Mensen die je ontmoet hebben weinig geheimen voor jou. Je ziet moeiteloos of de persoon die voor je staat oprecht is of niet. En onoprechte mensen irriteren je mateloos. Je houdt van authentieke mensen waarmee je een open en eerlijk contact kan hebben.

5.Je kan moeilijk nee zeggen.
Je bent een lief en zorgzaam type die altijd klaar staat om te helpen. En daardoor kan je moeilijk nee zeggen. Zorgen voor anderen is één van de goede kwaliteiten van een hsp’er, helaas durven ze zich ook wel helemaal wegcijferen ten behoefte van een ander. Vaak doe je dat zelfs zonder dat de ander erom vraagt omdat je de behoeften van mensen zo goed kan aanvoelen.

6.Je houdt van dieren en de natuur.
Naast je hart voor mensen voel je ook een sterke band met dieren en met de natuur. De liefde van een dier kan je een gevoel van geborgenheid geven en de natuur is de plaats waar je tot rust komt.