Hoogsensitiviteit: wat je vooral wel en niet moet doen.

Advertenties

Tijdens onze kinderjaren worden we cognitief opgevoed. Ons denken is belangrijk en onze emoties verdwijnen een beetje naar de achtergrond. En dat is heel jammer want zo geraken hooggevoelige kinderen al op jonge leeftijd chronisch overprikkeld. Meestal ook nog eens gesust door ouders die hun kind en hun hooggevoeligheid niet begrijpen. Kinderen leren hun emoties weg te stoppen en proberen “braaf” te zijn, maar diep vanbinnen lijden ze.

Hooggevoeligen zijn gevoeliger voor stress en raken daardoor sneller in een burn-out. Ze proberen mee te gaan in het jachtige leven van tegenwoordig en raken daardoor overprikkeld. Ze worden ziek door deze constante overprikkeling en ontwikkelen ontstekingen die resulteren in chronische ziekten en een verzwakt immuunsysteem.

Even over de voordelen van hoogsensitiviteit.

In vroegere tijden waren de hooggevoeligen de waarzeggers, geestelijken, adviseurs, sterrenkijkers omdat ze de wereld anders ervaren. Er werd beroep op hen en hun gaven gedaan. In onze huidige maatschappij is het helaas anders. We staan niet meer in contact met de natuur en onze gaven worden naar de achtergrond verdrongen. Een mens is geen machine, we zijn een ingenieus levend organisme dat in verbinding staat met zijn omgeving.

Er zijn alleen maar voordelen aan de manier waarop hoogsensitieven afgestemd zijn op de natuur. Waakzaamheid is een gave. Maar als je permanent gestrest en overprikkeld bent is het een last. Hooggevoeligen kunnen genieten van aanrakingen, het contact met anderen. Hun connectie gaat veel dieper. Ze hebben veel zogenaamde “spiegelneuronen” die hun helpen te voelen wat een ander denkt en voelt.

Wat NIET te doen als hooggevoelige:

Meehollen in het snelle tempo van de huidige maatschappij. Je bent als hsp al ambitieus en perfectionistisch en je legt de lat al zeer hoog. Je wil je aanpassen aan de meerderheid. En zo raak je dus in die burn-out. Want op een gegeven moment ga je struikelen en raak je niet meer bijgelopen.

Wat moet je dan WEL doen?

Zoek je eigen weg. Jij alleen voelt jou dus jij alleen weet wat het beste voor je is. Wees een pionier in voor jezelf zorgen en bewandel nieuwe wegen. Wegen waar jij je goed bij voelt. Maak je eigen keuzes en geef je grenzen aan. Je hoeft niet perfect te zijn. Wees gewoon jezelf. Neem rust en ga slapen als je moe bent. Durf eens nee te zeggen. Trek de rust en de natuur in. Je gaat je een pak beter voelen!

Meer over hoogsensitiviteit?

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten