De kracht van hoogsensitiviteit.

Advertenties

Als hoogsensitief persoon of HSP denk je misschien dat je hoogsensitiviteit enkel nadelen heeft. Je ervaart prikkels veel intenser en je pikt signalen en details sneller op. Dat kan je mentaal en fysiek gaan uitputten. Of je kan het in je voordeel gebruiken.

Volgens onderzoek is zo’n 20 procent van de totale wereldbevolking hoogsensitief. Dat is 1 persoon op 5. Best veel, vind je niet? Tijd om de voordelen van deze eigenschap eens toe te lichten. Want dat zijn er best wat.

Eerst wat wetenschappelijke feiten: bij hooggevoelige mensen verloopt de verwerking van prikkels in de hersenen anders dan bij mensen die geen hsp zijn. Ze zijn veel intenser, wat kan leiden tot overprikkeling. Langdurige overprikkeling kan zelfs resulteren in een burn-out. Daarom moeten hsp’s leren omgaan met deze prikkels en ze beter leren begrijpen. Meer tips over het omgaan met overprikkeling vind je hier:

Voordelen van hsp:

  • Als hsp maak je betere beslissingen dan anderen. Je kijkt naar alle facetten van een punt en houdt rekening met alle factoren die van belang zijn. Hoewel ze trager komen zullen je beslissingen weloverwogen zijn.
  • Je ziet het grotere plaatje. Als hsp overzie je het grotere geheel, maakt onderliggende verbanden en ziet eerdere connecties. Vaak kan je van tevoren al een uitkomst voorspellen. Dat komt omdat het zenuwstelsel meer dingen opmerkt en meer informatie verwerkt, wat een completer beeld geeft.
  • Met je empathisch vermogen voel je aan wat anderen denken, willen of nodig hebben. Je gebruikt deze informatie voor hun of jouw welzijn op een liefdevolle manier. Hsp’s hebben een sterke intuïtie.
  • Als hsp handel je veelal gewetensvol. Je bent plichtsgetrouw, doet wat goed is en houdt rekening met zowel anderen, als dieren en de natuur.
  • Hsp’s gebruiken hun creativiteit. Je bent een nauwkeurige en zorgvuldige werker en komt met creatieve oplossingen. Je sterk afgestelde antennes pikken subtiele dingen op die anderen vaak missen.

Hopelijk heb je nu een goed beeld van je krachten en leer je ze toe te passen in je dagelijkse leven. Voor meer informatie en tips voor hoogsensitieven kan je steeds op deze blog terecht.

Lees ook: https://introvertnatalieblog.com/2022/02/13/hoogsensitiviteit-is-geen-aanstellerij/

2 gedachten over “De kracht van hoogsensitiviteit.

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten