Hoogsensitiviteit en afvallen.

Ben je hoogsensitief? Dan ben je zeker bekend met het zogenaamde “emo-eten”. Je kent het wel, je voelt je overprikkeld, moe, uitgeput en down en het enige dat je er boven op helpt is chocolade. En liefst wel de hele reep. Of chips. Of koekjes. Een hele taart desnoods. Alles om je beter te laten voelen. En dat helpt een beetje. Tot je op die gevreesde weegschaal gaat staan en het getal dat daar te voorschijn komt je bleek doet wegtrekken. Herkenbaar? Lees dan zeker verder.

Weet je niet zeker of je hoogsensitief bent? Lees dan even dit artikel.

Jammer genoeg heb ik nu even slecht nieuws voor je. Het is voor een hsp’er (een hoogsensitief persoon) nog moeilijker om af te vallen dan voor anderen. Voor de moed je helemaal in de schoenen zinkt, heb ik wel een opkikkertje voor jou: zodra je begrijpt waarom dit zo is, kan je er iets aan veranderen! Daarom volgen onderaan enkele tips voor jou.

Laten we eerst even stilstaan bij de valkuilen van een dieet als hsp’er:

  • Hsp zijn gevoeliger voor stemmingen en ervaren emoties intenser. Dus wanneer je last hebt van zogenaamd ’emotie-eten’ dan is dat ook moeilijker te weerstaan. Je kunt er vaker last van hebben. En dus ook vaker naar de ‘foute’ snacks grijpen.
  • Hsp zijn gevoeliger voor prikkels, en dus ook voor de honger-prikkel. Bij ieder dieet (ook al claimen ze van niet) komt een moment dat je trek krijgt. Deze prikkel heeft op hsp een grotere impact dan op niet-hsp. Je verliest je concentratie, je wordt humeurig en je wil ETEN! en wel NU! Je ervaart grote innerlijke onrust, tot die honger is gestild.
  • Hsp zijn gevoeliger voor prikkels, dus ook de geur die je ruikt wanneer je bijvoorbeeld langs de warme bakker loopt. Deze komt sterker binnen, en zal ook moeilijker te weerstaan zijn.
  • Hsp zijn vaak meer bezig met het zorgen voor anderen en de emoties, wensen en behoeften van anderen dan met zichzelf. Daarbij kan de aandacht en energie die het kost om een dieet te volgen snel vergeten worden.
  • Hsp houden doorgaans van diepgang. Oppervlakkigheden als uiterlijk worden niet als belangrijk ervaren. Als motivatie voor veel diëten wordt vaak het uiterlijk genoemd. Dat leuke jurkje weer aankunnen. Of met je strakke lijf op het strand gezien worden. Dat vind je leuk. Maar er zijn belangrijker zaken in het leven toch?

Voor je nu besluit dat je dieet gedoemd is om te mislukken, wil ik je graag even motiveren. Vraag jezelf eens af waarom je wil afvallen. Stel jezelf volgende vragen:

  1. Waarom wil je afvallen?
  2. Waarom is dit zo belangrijk voor jou?
  3. Welke voordelen haal je uit gewichtsverlies?
  4. Hoe voel je je bij het behalen van je doel?
  5. Kan je nog een motivatie vinden?

Maak een lijstje met je motivatie en hang dit zichtbaar op. (De koelkast of zo.) Misschien heb jij wel een hele goede reden om gewicht te verliezen. Het kan gaan van iets simpels zoals in een kleedje passen voor een feestje tot je gezondheid die gevaar loopt.

Heb je je motivatie? Dan is het nu tijd om een doel te stellen! Hoeveel kilo wil je verliezen? Schrijf je streefgewicht onder je lijstje zodat je je doel voor ogen houdt. Prima, dan ben je nu klaar om te starten.

Tips voor hoogsensitief afvallen:

Met stip op 1: Wees lief voor jezelf!

Iedereen gaat wel een keertje de mist in. Niet elke dag is dezelfde en er zijn dagen dat je het zwaar hebt. En dan bega je wel eens een zonde. Maar dat is geen reden om jezelf te straffen of om je dieet op te geven. Of om te denken dat het allemaal geen zin heeft. Alle beetjes helpen. En morgen is weer een nieuwe dag. Wees dus een beetje lief voor jezelf en concentreer je op de goede dingen die je al bereikt hebt. Gun jezelf een extraatje als je dat nodig hebt. En ga daarna weer met volle moed verder met je dieet.

Tip 2: Doe dit voor jezelf. Want je bent het waard!

Mensen die kampen met overgewicht hebben vaak het gevoel dat ze waardeloos zijn. Hun zelfbeeld is laag en het zijn meestal die gevoelens die ze proberen weg te stoppen met eten. Hou de moed er in. Denk aan je motivatielijstje!

Tip 3: Vermijd (toegevoegde) suikers en zoetstoffen.

Van de meeste producten weet je zelf wel waar veel suiker in zit. Maar door het lezen van etiketten wordt je soms verrast. Een potje tomatensaus bijvoorbeeld. Vaak wordt er suiker toegevoegd. Let erop. En voeg zelf ook zo weinig mogelijk suiker toe aan je eten of drinken. Liever ook geen honing. Er wordt vaak gezegd dat dat ‘een natuurproduct is’ en dat het daarom wel mag. Maar het bevat bijna net zo veel suiker als … eehm…. suiker. Liever niet dus. Of soms een heel klein beetje.

Fruit bevat ook veel suiker, maar kan wel met mate gegeten worden. Fruit geeft je lichaam goede vitamines en mineralen. Daarom raad ik niet aan deze weg te laten uit je voeding. Eet bij voorkeur de volledige vrucht en drink geen sap of smoothie. Dit omdat je dan naast de suiker ook de vezels binnen krijgt, waardoor het beter vult, je langer verzadigd blijft en het langer duurt voordat de suiker in je lichaam wordt opgenomen.

Zoetstoffen leveren geen calorieën. Dus dat mag wel denk je vaak. Maar het probleem met zoetstoffen is dat je jezelf voor de gek houd. Op de eerste plaats blijf je gewend aan de zoete smaak, waardoor je zin blijft houden in zoete dingen. Wanneer je jezelf laat wennen aan minder zoet, zal ook de trek in zoetigheid afnemen.

Tip 4: Beperk je koolhydraten.

Er zijn mensen die zweren bij echt koolhydraat-arm of zelfs keto. Dat mag. Als je heel snel wil afvallen kan het je goed helpen. Maar ik raad het om meerdere redenen af. Op de eerste plaats is het niet goed een complete productgroep langdurig te laten staan. Op den duur ga je voedingsstoffen missen waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Verder is het gewoon moeilijker vol te houden wanneer je zo streng voor jezelf moet zijn. Kies daarom voor een mildere variant, waarbij je toch af en toe een volkorenbroodje, pasta, zilvervliesrijst of aardappel mag eten. Kies voor de variant met de meeste vezels. Dit zijn de volkorenproducten. Afvallen zal wel iets langzamer gaan. Maar je blijft wel gezonder en het is beter vol te houden.

Tip 5: Eet zo weinig mogelijk bewerkte producten.

Als algemene regel kun je nemen: Hoe langer de ingrediëntenlijst op de verpakking, en hoe meer termen erop staan die je niet begrijpt, des te slechter is het product voor je. Neem af en toe met het boodschappen doen eens rustig de tijd om die etiketten ook echt te lezen. Maar nog beter is het om al die pakjes en zakjes en kant en klaar maaltijden helemaal te laten staan. En alles lekker vers maken. Moeilijk? Valt best mee. Tijdrovend? Ook dat valt mee.

Tip 6: Eet veel vezels!

Zorg dat je voldoende vezelrijk eet. De vezels zorgen er niet alleen voor dat je sneller vol zit. Ook spelen ze een grote rol bij de snelheid waarmee koolhydraten worden afgebroken en opgenomen in je bloed. Hoe meer vezels, hoe langzamer de opname van suiker in je bloed. En verder zijn ze goed voor je darmen. Belangrijk hierbij is wel dat je ook voldoende blijft drinken.

Tip 7: Eet veel groenten!

Moet ik nog uitleggen waarom groenten goed voor je zijn? Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. En omdat ze laag in calorieën zitten kan je er zoveel van eten als je wil. En door extra groenten te eten kan je een lekker gevuld gevoel houden. Het advies van voedingscentrum is minimaal 250 g per dag. Ik adviseer je om daar ruim boven te gaan zitten. Juist omdat je dan een gevuld gevoel kunt houden zonder veel calorierijk te eten.

Tip 8: Drink veel water en thee!

Vocht is belangrijk om al die vezels te verwerken. Water is een gezond drankje. Wil je een warm drankje met een smaak? Kies dan voor thee. En dan bedoel ik kruidenthee, groene thee of rooibos. Dat zijn gezonde theeën. Zwarte thee bevat theïne, wat hetzelfde effect heeft als cafeïne en dus geen positief effect heeft op je lichaam.

Tip 9: Beweeg!

Er zijn meerdere redenen waarom bewegen belangrijk is voor het afvallen. Op de eerste plaats zal je verbranding omhoog gaan, waardoor je meer zult afvallen. Maar bewegen of sporten doet ook veel voor je gemoedsrust. Het maakt in principe niet uit welke vorm van bewegen je kiest. Zolang deze vorm maar bij jou past. Wanneer je het leuk vind is het eenvoudig vol te houden. En het moet ook niet perse een sport zijn. Tuinieren houd je ook in beweging. En dansen verbrand niet alleen calorieën, maar is ook nog eens een geweldige manier om te ontspannen.

https://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/98850

https://www.paypro.nl/producten/Kwartaalabonnement_-_Practice_Happy_with_Yoga/57262/98850

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: