Meditatie : technieken, voordelen en misverstanden.

Advertenties

Meditatie, wat heb ik daar aan?

Wel, dat is een goede vraag. Laten we beginnen met wat meditatie nu eigenlijk is. Ik durf wedden dat sommigen nu een beeld voor zich hebben van een zwevende monnik in een ingewikkelde lotushouding. Grappig. En compleet fout. Ja, meditatie is bij ons vooral bekend geraakt door monniken en yogi’s maar het is eigenlijk zeer eenvoudig. Meditatie is een vorm van bewustzijnsverruiming. Ja, dat heb je goed gelezen, je verruimt je bewustzijn. Een ruimer bewustzijn helpt je om meer in het nu te leven, angsten los te laten en je leven in positieve zin te laten evolueren.

De voordelen van meditatie.

Laten we even stilstaan bij de voordelen van meditatie.

 1. Verbetering van je concentratie.
 2. Verbetering van je geheugen.
 3. Minder stress.
 4. Meer medeleven.
 5. Minder angst.
 6. Beter slapen.
 7. Minder depressie.
 8. Minder eenzaamheid.
 9. Versterkt immuunsysteem.
 10. Verbeterde bloeddruk.
 11. Helpt bij verslavingen.

Mediteren kan je alleen of in groep. In groep word je meestal begeleid door de meditatie. Heb je interesse in een begeleide meditatie? Neem dan een kijkje op mijn facebookpagina of op de site van mijn holistische praktijk Arcenciel.

Meditatie en visualisatie.

Bij meditatie wordt gebruik gemaakt van visualisatie. Je sluit je ogen en haalt een bepaald beeld naar voren. Dit beeld helpt je om je gedachten te leiden en je te concentreren. Door visualisaties kan je angsten overwinnen, je innerlijke kind helen, je beter in je vel gaan voelen. Alles hangt af van wat jij met je meditatie en visualisatie wil bereiken. In ons dagelijkse leven durven we ons al snel verliezen in negativiteit. Visualisaties helpen ons om ons terug op het positieve te concentreren.

Er is niet één techniek om te mediteren.

Er zijn er vele. Er bestaat een misverstand dat je bij meditatie stil in lotushouding gaat zitten en aan niks mag denken. Dat is verkeerd. Het is de aard van de menselijke geest om gedachten te produceren. Dat proberen te stoppen gaat in tegen onze menselijke natuur. Gedachten mogen komen en gaan. De truc is om deze gedachten niet vast te houden en om er niet te veel aandacht aan te schenken. Je moet ook niet stil in een hoekje gaan zitten.

Een greep uit de verschillende technieken:

 • Wandelmeditatie: je gaat een eindje in de natuur wandelen.
 • Klankmeditatie: je produceert een klank of je luistert naar muziek.
 • Mantrameditatie: het zingen van mantra’s
 • Chakrameditatie
 • Yoga
 • Mindfullness
 • Visualisatie
 • Concentratie
 • Ademhalingsmeditatie
 • Bewustzijnsmeditatie

Met al deze technieken vind je vast wel eentje die perfect bij je past.

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten