Tem de HSP draak!

HSP draak?

Ja hoor, een vuurspuwend monster. Daar wil ik het mee vergelijken. Je kent het wel, je bent moe. Nee, niet gewoon moe, maar helemaal op. Er zijn teveel mensen rondom je. Je hebt te veel te doen, er is overal lawaai en je geraakt helemaal gestrest. En net op dat moment heeft iemand het lef om iets tegen je te zeggen. Daar komt het dan: je geeft die persoon de volle laag! Al je opgekropte frustraties komen naar buiten en iedereen in je omgeving mag het ontgelden. En dan volgt meestal nog een fikse huilbui omdat je je zo’n slecht mens voelt. Maar je bent helemaal geen slecht mens. Je bent enkel overprikkelt.

Wat is overprikkeling?

Als je hooggevoelig bent ben je je zeer bewust van je omgeving. Geluiden klinken luider. Licht is feller. Geuren kunnen je overweldigen. Als HSP’er kan je alles maar in een bepaalde dosis aan. De truc is dus om deze prikkelingen af te wisselen met rustperiodes. En hoe doe je dat? Wel, daar heb ik enkele tips voor.

HSP survivalkit!

1.Een koptelefoon

Ik ben een grote fan van mijn koptelefoon met noise cancelling . Hij filtert de omgevingsgeluiden perfect en geeft me de kans om me even weg stoppen in mijn eigen bubbel. Ik selecteer mijn lievelingsmuziek en geniet van een beetje me-time.

2. Een zonnebril

Ik verlaat zelden mijn huis zonder mijn zonnebril. Fel licht kan bij mij een heuse migraine aanval uitlokken. Een goede zonnebril beschermt je niet alleen tegen te fel licht, het is ook een goede filter voor sociale prikkels. Het is namelijk moeilijker om oogcontact te maken met iemand die een zonnebril draagt. Kom jij even aan die verdiende rust toe.

3. Een notitieboekje

Soms zit je hoofd vol ideeën en loop je over van creativiteit. Of je observeert iets dat je interesse wekt. Dan noteer je dat gewoon in je notitieboekje. Zo’n boekje helpt je om even je hoofd leeg te maken. En je moet niet bang zijn dat je iets vergeet, je hebt het immers opgeschreven. Zo ga jij weer wat geruster door het leven.

4. Grenzen

Op tijd leren nee zeggen. Niemand heeft er wat aan als jij tegen iedereen “ja” zegt en daarna helemaal instort. Jij kent jezelf het beste. Als iemand je iets vraagt, vraag dan even bedenktijd. Je hoeft immers niet dadelijk te beslissen. En als je het voorstel echt niet ziet zitten, wees dan eerlijk. Zeg dat het je niet uitkomt. Of dat je al andere plannen hebt. Weet dat je je niet hoeft te verantwoorden omdat je nee zegt.

5. Natuur

Ha, de fluitende vogeltjes! Het malse gras. De geurige bloemen! De natuur is een balsem voor de zintuigen. Gebruik je tijd daar om weer even helemaal op te laden. Knuffel eens een boom! Ik hoor dat dat de laatste tijd weer helemaal in is. Laat de wind door je haren waaien en geef je zorgen met hem mee. Loop met je blote voeten door het gras en probeer terug in contact te komen met de aarde. Ik beloof je dat je je veel beter zal voelen.

6. Positiviteit!

Voor HSP’ers is een positieve sfeer heel belangrijk. Je bloeit helemaal open bij leuke, positieve mensen. Probeer ook in elke situatie de goede kanten te zien. Een positieve kijk op het leven maakt alles alleen maar leuker. Persoonlijk put ik heel veel kracht uit het boek ‘je kunt je leven helen’ van Louise L Hay. Het is voor mij een levenswijze geworden.

7. ME -time

Tijd voor jezelf! Neem na een drukke dag een ontspannend badje of een verkwikkende douche en laat de dag van je afglijden. Gebruik deze tijd om op te laden en te herstellen. Trek je makkelijk zittende kleren aan. Ik ben een grote fan van joggings en leggings! Lees je favoriete boek. Mediteer. Probeer eens wat Yoga. Drink je lievelingsthee. Ik heb een theemachine gekocht om mezelf te verwennen met een zalig kopje thee. Belangrijk is dat je je helemaal ontspant. Doe de dingen die je graag doet. Dit is de tijd voor jezelf.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: