Hsp? Wat is dat?

Nee, HSP kan je niet krijgen, je bent het of je bent het niet. HSP betekent gewoon hoogsensitieve persoon. En als hoogsensitieve persoon kan de wereld voor jou wel een beetje anders aanvoelen.
Kan je jezelf in onderstaande punten terugvinden? Dan ben je waarschijnlijk hoogsensitief.

1.Je bent sneller moe.
Contacten met andere mensen en de dagelijkse drukte kunnen je snel uitputten. Daardoor heb je meer behoefte aan rust. Je hebt tijd nodig om de constante stroom van prikkels die bij jou veel harder binnen komen dan bij andere mensen te verwerken. Je pikt ook veel dingen op waar andere mensen geen besef van hebben. Je bent gevoelig voor de emoties van anderen en de sfeer in een ruimte drukt veel harder op jou.

2.Je vermijdt liever de drukte.
Door de overprikkeling die je krijgt van de drukte ben je geneigd om de rust en kalmte op te zoeken. Je trekt je liever terug op een rustig plekje waar je kan genieten van je omgeving. Je vermijdt de winkels tijdens weekenden en koopdagen en gaat liever shoppen als het rustig is. Of je vermijdt alle drukte en shopt lekker online.

3.Je reageert snel op prikkels van buitenaf.
Iemand zijn boze bui, een harde ruzie, drukke geluiden, het komt allemaal keihard bij je binnen. Alle positieve en negatieve prikkels zoals emoties, geluid, muziek, beweging, voeding, kortom alles wat je zintuigen kunnen oppikken heeft een zeer sterk effect op jou. Er zijn hsp’ers die hoofdpijn krijgen of zelfs misselijk kunnen worden als iemand in hun buurt sterk emotioneel of druk is. Ook sommige plaatsen met een turbulente geschiedenis kunnen een negatief effect hebben op de hsp’er.

4.Je hebt mensen snel door.
Mensen die je ontmoet hebben weinig geheimen voor jou. Je ziet moeiteloos of de persoon die voor je staat oprecht is of niet. En onoprechte mensen irriteren je mateloos. Je houdt van authentieke mensen waarmee je een open en eerlijk contact kan hebben.

5.Je kan moeilijk nee zeggen.
Je bent een lief en zorgzaam type die altijd klaar staat om te helpen. En daardoor kan je moeilijk nee zeggen. Zorgen voor anderen is één van de goede kwaliteiten van een hsp’er, helaas durven ze zich ook wel helemaal wegcijferen ten behoefte van een ander. Vaak doe je dat zelfs zonder dat de ander erom vraagt omdat je de behoeften van mensen zo goed kan aanvoelen.

6.Je houdt van dieren en de natuur.
Naast je hart voor mensen voel je ook een sterke band met dieren en met de natuur. De liefde van een dier kan je een gevoel van geborgenheid geven en de natuur is de plaats waar je tot rust komt.

4 gedachten over “Hsp? Wat is dat?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: